بیمه اختیاری چیست؟

افراد برای برخورداری از مزایا و امکانات مختلف به سراغ ثبت‌نام در بیمه‌های گوناگونی می‌روند. بیمه اختیاری نیز یکی از انواع بیمه است که افراد می‌توانند با مراجعه به شعب مختلف از مزایای آن بهره‌مند شوند. در واقع این نوع بیمه برای افرادی است که تحت پوشش هیچ نوع بیمه‌ای نیستند. اگر می‌خواهید بدانید بیمه اختیاری چیست، چه کاربردی دارد و برای چه افرادی مناسب است ما در ادامه مطلب به طور کامل در خصوص این نوع بیمه صحبت خواهیم کرد. در انتها شما این امکان را خواهید داشت که تصمیمتان را برای تحت پوشش قرار گرفتن زیر نظر این نوع بیمه اتخاذ کنید.

منظور از بیمه اختیاری چیست؟

باید گفت که تقریبا همه افراد جامعه با مفهوم بیمه و کارکرد آن آشنا هستند؛ اما در این بین بیمه خود انواع مختلفی دارد که مزایای خاصی را در اختیار افراد تحت پوشش قرار می‌دهد. سازمان تامین اجتماعی بیمه‌های خود را به دو مجموعه اجباری و اختیاری تقسیم‌بندی کرده‌ است.به بیان ساده، برای پاسخ به این مورد که بیمه اختیاری چیست، باید بگوییم این بیمه برای کسانی است که تحت پوشش هیچ نوع بیمه و سازمانی قرار ندارند.

افرادی که برای خود شغل و کسب و کاری را ایجاد کرده‌اند نیز می‌توانند از این نوع بیمه استفاده کنند. از این رو به بیمه اختیاری، بیمه خویش فرما هم گفته می‌شود؛ زیرا فرد کارفرمای خاص و مشخصی را ندارد و کاملا به طور مستقل تحت پوشش قرار خواهد گرفت.برای بهره‌مندی از این بیمه باید به یکی از شعبه‌های بیمه تامین اجتماعی مراجعه کرده و با ارائه مدارک مربوطه، مراحل ثبت نام خود را کامل کنید. حال که با مفهوم کلی بیمه اختیاری آشنا شدید، در ادامه نگاهی به تفاوت‌های این نوع بیمه با بیمه اجباری و همچنین نکات مهم خواهیم داشت.

تفاوت بیمه اجباری و بیمه اختیاری چیست؟

در ادامه می‌خواهیم به این پرسش پاسخ دهیم که تفاوت بین بیمه اجباری و بیمه اختیاری چیست؟ در کل در سازمان تامین اجتماعی دو نوع بیمه به نام‌های اجباری و اختیاری وجود دارد. بیمه اجباری برای کارمندان، کارگرها و کارفرمایان است؛ اما بیمه اختیاری مختص افرادی است که بیمه‌ای ندارند و تحت نظر کارفرمایی نیز قرار ندارند.اصلی‌ترین تفاوت بین این دو نوع بیمه در اجباری بودن و همچنین وجود داشتن رابط و اشتغال بیمه‌شونده در سازمان و مرکز مشخص است. البته باید به این نکته هم اشاره شود که سازمان تامین اجتماعی بیمه دیگری نیز به نام بیمه بیکاری دارد که زمانی فعال خواهد شد که فرد در سازمان تامین اجتماعی بیمه شده باشد و تحت شرایطی و بدون اراده خود بیکار شده باشد. باید گفت این بیمه در شرایطی همچون تخلف و جرم که منجر به بیکاری فرد بشود، فعال نمی‌شود.

پس می‌توان نتیجه گرفت که یکی دیگر از تفاوت‌های این دو بیمه آن است که بیمه بیکاری تنها برای افرادی که تحت پوشش بیمه اجباری هستند فعال خواهد شد؛ زیرا فرد با بیمه اختیاری تحت نظر هیچ کارفرمایی نیست و خسارت و جبران هزینه‌ای نیز برای او در نظر گرفته نمی‌شود.دیگر تفاوت بیمه اختیاری و اجباری در هزینه‌های بیمارستان و درمان است؛ افراد تحت پوشش بیمه اختیاری در هنگام مراجعه به بیمارستان و پرداخت هزینه، باید ۱۰ درصد هزینه را به عنوان فرانشیز به محل درمان پرداخت کنند؛ این در شرایطی است که افراد تحت پوشش بیمه اجباری هیچ پرداختی به بیمارستان نخواهند داشت.

شرایط دریافت بیمه اختیاری چیست؟

حال می‌خواهیم بدانیم که بیمه اختیاری به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟ یکی از شروط اولیه این بیمه آن است که فرد باید حتما حداقل به مدت ۳۰ روز سابقه پرداخت حق بیمه را داشته باشد. شرط دوم، شرایط سنی فرد متقاضی است. فرد باید حداقل ۱۸ و حداکثر ۵۰ سال سن داشته باشد. اما اگر فردی بالای ۵۰ سال بخواهد بیمه اختیاری را داشته باشد چه شرایطی برای او در نظر گرفته شده است؟ در این حالت فرد باید حق بیمه مدت مازاد برای سن خود را پرداخته کرده و سپس ادامه روند را دنبال کند.همچنین دریافت کد ۱۰ رقمی بیمه تامین اجتماعی نیز از دیگر شرایط احراز بیمه اختیاری خواهد بود. بنابراین پیش از اقدام برای این نوع بیمه حتما کد ۱۰ رقمی بیمه تامین اجتماعی را دریافت کنید. از دیگر شرایط نیز باید به تابعیت ایرانی فرد، ۳ بار حق انعقاد بیمه اختیاری و سابقه بیمه پس از اشتغال اشاره کنیم.

نرخ بیمه اختیاری ۱۴۰۱

بحث مهم دیگر، در خصوص نرخ بیمه اختیاری در سال ۱۴۰۱ است. در واقع نرخ حق بیمه اختیاری طبق حق مسکن و میزان حقوق دریافتی فرد حساب می‌شود. همچنین باید گفت که این مبلغ بیمه در ماه‌هایی با ۳۰ روز و ماه‌هایی با ۳۱ روز تفاوت دارد. نرخ حق بیمه نیز هر سال نسبت به سال پیش درصدی بیشتر می‌شود. اما در مورد سال ۱۴۰۱ باید گفت که نرخ بیمه خویش فرما در ماه‌هایی با ۳۰ روز ۱۱.۱۱۶.۴۸۵ ریال و همچنین برای ماه‌های ۳۱ روزی هم ۱۱.۳۸۲.۰۳۵ ریال محاسبه شده است. گفتنی است که افراد متقاضی این بیمه این امکان را دارند که دستمزد مبنای پرداخت حق بیمه برای خود را تعیین کنند. این عدد باید در بین حداقل و همچنین حداکثر دستمزد سالانه فرد قرار بگیرد. افراد بیمه‌شده در بیمه اختیاری این امکان را هم دارند که هر دو سال دستمزد مبنای محاسبه حق بیمه ماهیانه را تا میزان ۱۰ درصد بیشتر کنند.

برای پرداخت حق بیمه نیز مانند سایر انواع بیمه می‌توانید دو روش موجود را امتحان کنید. یکی آن که فرد به شکل اینترنتی و از طریق سایت تعیین‌شده از طرف تامین اجتماعی حق بیمه را پرداخت کند. در روش بعدی نیز فرد می‌تواند به شکل حضوری و با رفتن به شعب تامین اجتماعی این حق بیمه را پرداخت کند.

درصد حق بیمه اختیاری

در ادامه مطلب و بحث در مورد اینکه بیمه اختیاری چیست، باید به درصد حق بیمه اختیاری هم اشاره کنیم. توسط سازمان تامین اجتماعی، حق بیمه برای بیمه اجباری ۳۰ درصد در نظر گرفته شده که از این ۳۰ درصد، ۲۳ درصد آن سهم کارفرما و ۷ درصد نیز سهم فرد است. اما برای بیمه اختیاری، درصد حق بیمه ۲۷ درصد اعلام شده که تمام این ۲۷ درصد توسط خود فرد بیمه‌گذار پرداخت خواهد شد.

مدارک + مراحل ثبت نام بیمه اختیاری

اما مدارک لازم برای ثبت نام بیمه اختیاری چیست؟ در ابتدا فرد متقاضی برای این نوع بیمه باید مدارک لازم شامل اصل و همچنین کپی تمامی صفحات شناسنامه، کارت ملی، کارت پایان خدمت و ۵ عدد عکس ۴*۳ را آماده کرده و سپس به نزدیک‌ترین شعبه تامین اجتماعی در محل زندگی خود مراجعه کرده و نسبت به ثبت نام و انجام مراحل نهایی اقدام کند.

البته سایت تامین اجتماعی امکان ثبت نام اینترنتی را نیز برای متقاضیان فراهم کرده است که به راحتی با مراجعه به وب سایت تامین اجتماعی و رفتن به بخش بیمه اختیاری می‌توانید ثبت نام خود را به طور کامل انجام داده و حق بیمه را نیز پرداخت کنید.

مزایای بیمه اختیاری را بشناسید

در انتها مطلب نیز می‌خواهیم به این سوال پاسخ دهیم که مزایای بیمه اختیاری چیست؟ با تحت پوشش قرار گرفتن این نوع بیمه، مزایای خوب و زیادی نصیب افراد متقاضی می‌شود. از مزایای اصلی بیمه اختیاری باید به موارد زیر اشاره کنیم.

افراد تحت پوشش بیمه اختیاری، تحت پوشش خدمات درمانی سازمان تامین اجتماعی قرار خواهند داشت. همچنین افراد تحت پوشش این بیمه با توجه به سابقه پرداخت حق بیمه خود، امکان بازنشستگی را هم خواهند داشت. دریافت خدمات فوت، کلیه خدمات درمانی، صادر شدن و تمدید دفترچه، صدور و تمدید دفترچه افراد تحت تکفل، ارائه وسایل کمک پزشکی و … هم از دیگر مزایای این نوع بیمه است. بنابراین با توجه به این مزایا و همچنین شرایطی که دارید، می‌توانید نسبت به ثبت نام برای بیمه اختیاری اقدام کنید.

جمع‌بندی

در این مطلب در خصوص این که بیمه اختیاری چیست و چه مزایا و شرایطی دارد صحبت کردیم. سازمان تامین اجتماعی برای رفاه حال همه افراد جامعه، امکانات و مزایایی را در نظر گرفته است که هر قشری از جامعه بتواند به نحوی از آن بهره‌مند شود. بیمه اختیاری نیز یکی از انواع بیمه است که مناسب افرادی است که کسب و کار مخصوص به خود را دارند و تحت نظر کارفرمایی قرار ندارند. همچنین کسانی که تحت پوشش هیچ نوع بیمه‌ای هم نیستند می‌توانند از خدمات بیمه اختیاری یا خویش فرما استفاده کنند.

برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید به وب سایت رسمی تامین اجتماعی مراجعه کرده و در صورت نیاز، مراحل ثبت نام را نیز از طریق همین سامانه به طور کامل پشت سر بگذارید.

  • بیمه اختیاری چیست؟
  • تفاوت بیمه اجباری و اختیاری چیست؟
  • شرایط دریافت بیمه اختیاری چیست؟

برای دریافت مشاوره تامین اجتماعی و قانون کار با صبا مشاور تماس بگیرید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *